Avukatlar Sendikası Nedir

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası, Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu ve ILO Sözleşmeleri içerisinde yer alan Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması Sözleşmesi kapsamında 26.11.2014 tarihinde kurulan, Türkiye’deki tüm avukatların yasal olarak üye olabildiği ilk ve tek  avukat sendikasıdır.

Avukatın Sendikası Olur mu?

Çalışanın ekonomik, sosyal hak ve menfaatlerini savunarak mesleğini icra eden bizler ne yazık ki kendi haklarımızı korumakta güçlük çekiyoruz. Bu nedenle bizler kendi sorunlarımızı görmezden gelmeyip, emeğimizin karşılığını alabilmek ve hak ettiğimiz değeri görebilmek için avukatın sendikası olması ve avukatın da sendikalı olması gerektiğini düşünüyoruz.

Avukatlar Neden Sendikalı Olmalı?

Çünkü avukatlık mesleği işçileşmekte ve sömürüye daha açık hale gelmektedir. İşçi avukatlar, ofisini türlü zorluklarla açabilmiş avukatlar ve stajyer avukatlar büyük bir ekonomik güçlük ve gelecek kaygısı içerisindedir. Avukatların bağımsızlığı ekonomik bağımsızlığından ayrı düşünülemeyeceğinden, savunmanın bağımsızlığını, avukatlık mesleğinin onurunu ve mesleğin kazanımlarını korumak için avukatlar sendikalı olmalıdır.

Baroya alternatif midir?

Avukatlar Sendikası, baroların alternatifi değildir. Sendikamızın faaliyet kapsamı çalışan avukatın sosyal ve ekonomik hakları ile kazanımlarını korumak ve iyileştirmektir. Sendikamız gerektiğinde barolarla işbirliği yapar, baroların işlevlerini yerine getirirken aksayan yanları, eksiklikleri tespit ederek barolara bu konularda uyarılarda ve tavsiyelerde bulunur ve  hukuka aykırı gördüğü işlemleri için dava açar.”

Neler Yapıyoruz?

Savunmanın bağımsızlığı ile avukatlık mesleğinin onurunu ve mesleğin kazanımlarını korumak ve arttırmak için avukatların ekonomik, akademik, ekonomik, demokratik, sosyal, kültürel, hukuksal, mesleki hak ve çıkarlarının korunması için mücadele ediyoruz, emeğimizi savunuyor, emeğimiz için mücadele ediyoruz.

Bununla beraber kuruluş tarihimizden bu yana meslektaşlarımızın çalışma koşulları ve avukatlık mesleğinin niteliğinin geliştirilmesine ilişkin birçok çalışmada bulunduk. Avukat kimlik kartlarının ücretleri ile ilgili TBB’ye karşı dava açtığımız gibi, adliye girişindeki kanuna aykırı şekilde avukat aramalarına karşı da iptal davası açtık. Bununla beraber sendikamıza Mahkemelerce yazılan emsal ücret sorgu yazılarına karşılık olarak, meslektaşlarımız olan davacıların somut durumuna uygun şekilde cevabi yazılar vererek meslektaşlarımızın davalarında işçilik alacaklarını almalarında adaletin sağlanmasında yardımcı olunmuştur.

Meslektaşlarımızın tarafı olduğu ulusal ve uluslararası davalara müdahale dilekçeleri sunduk. Dünyada Demokrasi ve İnsan Hakları İçin Avrupalı Hukukçular Birliği (ELDH) ve Uluslararası Demokratik Avukatlar Birliği (İADL) gibi uluslararası hukuk örgütlerine üyelik başvurularında bulunduk.

Üyelik işlemleri için,

Üyelik başvurusu için internet sitemizde yer alan başvuru formundan 3 nüsha olarak imzalayarak sendika merkezine gönderebilirsiniz.

Veya

www.turkıye.gov.tr linkinde e-devlet şifrenizi girip  ” Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bölümünden, İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri” başlığını seçtikten sonra  açılan kısımdan “Ticaret, Büro, Eğitim ve Güzel Sanatlar” iş kolunu seçerek 436 kodlu Avukatlar Sendikası’na üye olabilirsiniz.

Etkinliklerimizden…

1)İstanbul Adliyesinde 02.02.2015 tarihinde masa açılarak, TBB’nin “Tip Sözleşme Yönetmeliği” çıkarması için 1 hafta boyunca masa başında imza topladık.

2)5-11 Nisan 2015’te Bursa’dan başlayıp İzmir’de sona eren “Türkiye Adaletini Arıyor” mitinglerine giderek, afişlerimizle beraber Bursa’da ve İzmir’de katılım sağladık.

3) 19.03.2016 tarihinde, İstanbul Marriott Asia Hotel’de, “İş Yargısında Belirsiz Alacak Davası ve Yargılama Usulüne İlişkin Sorunlar” konulu konferansı düzenledik.

4) 29.04.2016 tarihinde Mersin Avukatları Dayanışma Grubu tarafından Mersin’de gerçekleştirilen “Avukatlar Geleceklerini Tartışıyor” başlıklı panele dönemin Sendika Başkanı Av. Sedef Ünal katılmıştır.

5) 25.01.2019 tarihinde Avukatlar Sendikası Kurucu Başkanı Sedef Ünal, Tele1 kanalında yayınlanan Hüseyin İrfan Fırat’ın sunduğu Çalışma Yaşamı adlı programına konuk oldu.

6) 22.09.2019 tarihinde İstanbul Barosu Teras Kat’ta gerçekleştirdiğimiz tanışma kokteylinde İstanbul’daki meslektaşlarımızla mesleğimize ilişkin sorunları tartıştık ve “Emeğini Savun, Sendikalı Ol” sloganı çerçevesinde emek eksenli mücadelemizi nasıl büyütebileceğimizin yollarını konuştuk.

7) 26.11.2019 tarihinde “İş Hukukunda Güncel Sorunlar ve Hesaplama” etkinliğimizle 5. yaşımızı kutladık.

8) 07.12.2019 tarihinde Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı’nda Ankara’daki meslektaşlarımızla buluştuk.

9) 11.01.2020 tarihinde İzmir Barosu 3. Kat Konferans Salonu’nda İzmir’deki meslektaşlarımızla buluştuk.

10) 26.01.2020 tarihinde 27. Adalet ve Demokrasi Haftası kapsamında Ankara’da Yargıçlar Sendikası ile beraber “Şiddet Sarmalında Toplum ve Hukuk” başlıklı paneli düzenledik. Panele Avukatlar Sendikası adına başkan Av. Selin Aksoy Duru ile birlikte Yargıçlar Sendikası Başkanı, İlerici Kadınlar Derneği Genel Başkanı ve  DİSK Başkanı konuşmacı olarak katıldı.

11) 14-15-16 Şubat 2020 tarihinde gerçekleşen DİSK’in 16. Genel Kurulu’nu ziyaret ettik.

12) 10.05.2020 tarihinde sendikamızın youtube kanalında DİSK Hukuk Dairesi Müdürü Avukat Necdet Okcan ile canlı yayında “İşçi – İşveren İlişkisi Açısından Koronavirüs Salgını” söyleşisini gerçekleştirdik.

13) 16.05.2020 tarihinde sendikamızın youtube kanalında Prof. Dr. Korkut KANADOĞLU ile canlı yayında “Koronavirüs Salgınına Karşı Alınan Önlemlerin Anayasallığı” söyleşisini gerçekleştirdik.

14) 21.05.2020 tarihinde Daha İyi Yargı Derneği tarafından canlı yayın ortamında düzenlenen “Koronavirüs Zamanında Adli Tatil” başlıklı panele Sendika Başkanı Av. Selin AKSOY katılmıştır.

15) 22.05.2020 tarihinde sendikamızın youtube kanalında Dr. Serdar Talas ile canlı yayında “İnfaz Paketi Bağlamında Ceza Adaletinin Güncel Sorunları” söyleşisini gerçekleştirdik.

16) 30.05.2020 tarihinde sendikamızın youtube kanalında Yargıç Feryal Atay ile canlı yayında “Koronavirüs Salgını ve Tüketici Hukuku” söyleşisini gerçekleştirdik.

17) 30.06.2020 tarihinde İstanbul Adalet Sarayı’nın önünde gerçekleşen Büyük Savunma Mitingi’ne katıldık.

18) 10.10.2020 tarihinde Genel Kurulumuza Sahip Çıkıyoruz diyerek, Haliç Kongre Merkezi önünde ve İstanbul Barosu önünde basın açıklamalarına katıldık.

19) 16.11.2020 tarihindesendikamızın youtube kanalında Dr. Bedii Kaya ile canlı yayında “Ticari Elektronik İletiler ve İYS söyleşisini gerçekleştirdik.

20) Kuruluş yıldönümümüz olan 26.11.2020 tarihinde Avukat Hakları Grubu tarafından düzenlenen Hukuk Namına programına Avukatlıkta Sendikalaşma ve Avukatlar Sendikası başlığında Sendika Başkanı Av. Selin AKSOY katılmıştır.